Јован Ћулибрк, епископ Српске православне цркве у пакрачко-славонске епархији која је тешко страдала у време НДХ па недавно опет од исте хрватске руке деведесетих година прошлога века, брука је за Српску цркву и Православље. Његове дрске и политички мотивисане тврдње којима се умањују не само статистички него и морално српске жртве на територији под контролом НДХ између 1941. и 1945. не наилазе на укор виших црквених власти. То је логично зато што је Српска црква огрезла у екуменизам, чији је један од основних постулата не замерати се иноверцима. Поред овога, други чинилац који црквеном врху диктира попустљивост према заблуделом епископу је спрега са световном влашћу у Србији која се договорила са политичким Загребом да не наглашава питање српских жртава за узврат за сарадњу Хрватске на фаталном „европском путу.“

Падобранац, рок–коментатор и (пре)учени теолог Јован Ћулибрк (рођен као Невен 16. априла 1965. у Зеници, СФРЈ) постао је заменик (лат. vicarius) патријарха српског 2011. године. Већ после три године (у септембру 2014) преучени научењак је постављен за владику (гр. επίσκοπος „надзорник“) епархије пакрачко–славонске која се налази на подручју данашње НДХ-азије. Рекло би се да је овим постављењем „падобранца у мантији“ за владику Српска Православна Црква додирнула само дно. А ево зашто:

На трибини Српског друштва „Привредник“ у Загребу падобранац је, као највећи стручњак за геноцид, између осталог рекао и ово:

„Ми сада имамо случај ревизионизма у Србији и Републици Српској који је масиван с наше стране. То је подршка лажној причи са професором Гидеоном Грајфом који се појавио у Србији. Сви историчари знају ко је он, да је циркус, јер Грајф говори о милион и 400 хиљада жртава Јасеновца. Значи не више 700 хиљада, него милион и 400 хиљада, а струка ћути. Као што је ћутала у другој половини осамдесетих када су песници и новинари отварали кључна питања проблема на подручју бивше Југославије. А Бранко Петрановић, велики хорифеј, пише похвалу за књигу Милана Булајића, где он говори о милион и 100 хиљада жртава Јасеновца“. („НЕДОСТОЈАН: Владика СПЦ Јован Ћулибрк отворено умањује број жртава у Јасеновцу!“ Србин инфо, 09. август 2023)

Наравно, сви србождерски пропагандисти широм региона одушевљено деле Ћулибркову „истину“ и исмевају жртве и размере НДХ геноцида.

ПРАВНИ ЛЕК

„Општи и трајни презир пре свега.

Та морална изопаченост демонске је природе и јединствена је историјска појава у нашем народу.

Једна од примерених казни за такве нељуде била би да их спелеолози спуштају на дно неке од бројних јама у које су Хрвати и муслимани бацали Србе, и да их тамо остављају по осам сати дневно, све док уз светлост свеће напамет не науче свако сведочанство свих случајно преживелих жртава Великог покоља тј. геноцида.

Алтернатива би била да сваког дана сатима стоје до појаса у Сави код Старе Градишке и гласно читају та иста сведочанства, све док се искрено не покају и потпишу изјаву о томе.

Наравно, најбоље би било да буде донет закон који би новчаним и затворским казнама третирао негирање геноцида над Србима и пропаганду која умањује број жртава“.

(Владан Вукосављевић, „Сви који умањују српске жртве у Јасеновцу да буду третирани као страни агенти“, Србин инфо, 11. август 2023)

 

Share.

Leave A Reply