Забрињавајуће стање (алармантно би било боља реч) у које је запала Српска Православна Црква и у земљи и у расејању само слепац би могао да не примети. Највише Црквене структуре заглибљене су у јереси екуменизма, посвећене су неправославном програму Критског „сабора“, раде на унији са отпадничком римокатоличком „црквом“ и припремају терен за посету Римског папе Србији перфидном подршком кампањи за умањивање броја српских жртава у НДХ а посебно у Јасеновцу. Врло су малобројни јерарси у Српској патријаршијској цркви који подсећају на лик епископа како га описује свети апостол Павле у Јеванђељу (Тит. 1:7-7)

Из расејања стижу веома  узнемирујуће  вести о догађајима који могу имати несагледиве последице за Српску Православну Цркву!

Веран народ из америчких епархија је узнемирен и пита како је могуће да је Иринеј Добријевић, Епископ источноамерикански, који је у веома  присном загрљају са Фанариотима, поднео тужбу против Патријарха српског Порфирија и чланова Патријаршијског управног одбора, са намером да поново преузме спаљену Саборну цркву св. Саве у Њујорку, која се налази на скупоценом грађевинском земљишту.

Све ово се дешава у јеку спорова око цркве у Њујорку и доласку новог генералног конзула. Као озбиљне  веродостојне информације  свега тога , парохијани  Њујорка износе преко својих портала и друштвених мрежа.

Нови генерални српски конзул у Њујорку, Владимир Божовић, наставља низ живописних српских дипломатских представника на Новом континенту, уз контраверзну репутацију која га прати.

Божовић је, уочи протеривања, обављао функцију амбасадора у Црној Гори, а пре тога у два наврата био и државни секретар Министарства унутрашњих пословa, како је навео Танјуг прошле године.

Божовић је за Божић,  америчком Владики Иринеју,  уручио поклоне од Александра Вучића у Њујорку. Затим је кренуо у обиласке американских православних храмова, након чега је примио оштру ноту Синода, што још увек није јавно оглашено и потврђено.  Патријаршију је узнемирило његово мешање у црквена питања, како се чује из обавештених црквених кругова.

Међу Србима у Америци се проносе готово невероватне приче о разним настраностима овог контраверзног конзула, док суревњивост према њему прати и нужно блиске сараднике и познанике из матице, док недовољно разјашњени интимни односи са Иринејом и даље остају обавијени велом мистерије.

Такође,  треба напоменути да је веран народ, како у расејању тако и у матици упознат са чињеницом да су сва три епископа у Америци (Иринеј, Лонгин и Максим)  противно  Уставу СПЦ пререгистровали епархије СПЦ као корпорације тј. на своје име, користећи америчке законе, уз подршку Фанариота из Васељенске патријаршије.

Уместо да буду рашчињени направљен је компромис који данас ствара велике проблеме СПЦ и верном народу у епархијама на тлу Америке!

 

Share.

Leave A Reply